Spis dit ukrudt

Alting spirer og gror i denne tid. Både det vi elsker – og det vi elsker knap så meget.

Jeg har længe taget tilløb til, at begynde, at bruge vores ukrudt nyttigt, i stedet for at være træt af det. Det blev et indlæg med lækre oksekødsfrikadeller tilsat skvalderkål, på instagram, der gav mig “modet”.

Mit første eksperiment, var et lækkert farsbrød, med en stor håndfuld hakket skvalderkål i. Og siden har jeg lavet super sunde pestoer, hvor der også er skvalderkål i.

Skvalderkål

  • er rig på C-vitamin og andre antioxidanter
  • indeholder gode mineraler
  • tilfører din krop gode fibre og støtter din fordøjelse – i alt for store mængder, kan det være FOR godt for fordøjelsen 😉
  • er godt ved urinvejsproblematikker
  • virker basedannende
  • skulle kunne afhjælpe ledproblematikker

Et gammelt husråd siger, at te lavet af skvalderkål, skulle være godt ved urinsyregigt.

Mit bud på et farsbrød, der er smækfyldt med antioxidanter, vitaminer, mineraler, aminosyrer og fibre kommer her:

Ingredienser:

  • ca 1 kg hakket kylling
  • 2 store eller 3 små løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 revet squash
  • 3 små eller 2 store revne gulerødder
  • 2 æg
  • 1/2-1 dl glutenfri havregryn
  • 3 spsk loppefrøskaller
  • 1 håndfuld hakket skvalderkål
  • 1 håndfuld hakket oregano
  • 1 håndfuld hakket timian
  • 1 håndfuld hakket persille
  • Salt og peber

Alt røres sammen til en ensartet fars. Juster efter behov med mere havregryn, loppefrøskaller, æg (eller lidt vand). Farsen skal være samme konsistens, som hvis du laver frikadellefars. Og den kan selvfølgelig også bruges til frikadeller 🙂

Form farsen til et farsbrød i et ovnfast fad og bag det i 45-60 min ved 200 grader.

   

Hvis du lever helt kornfrit, kan du skifte havregrynene ud med feks kikærtemel og hvis du ikke har problemer med havregryn, kan du sagtens undlade loppefrøskaller og kun bruge havregryn.

Ukrudts- og krydderurtepesto

Ingredienser:

  • 1 stor håndfuld svalderkål
  • 1 stor håndfuld persille
  • 2 store håndfulde basilikum
  • 3-4 fed hvidløg
  • 1 stor håndfuld nødder – jeg bruger mest mandler
  • 1-2 spsk friskpresset citronsaft
  • friskkværnet peber
  • Himalayasalt i rigelige mængder
  • Koldpresset olivenolie til passende konsistens

Alle ingredienser blendes til en ensartet konsistens. I de fleste pestoer er der parmesanost, men jeg savner det ikke, hvis blot pesten gøres lidt tykkere med mandler og jeg ikke sparer på saltet 😉

Brug pestoen sammen med salater, grøntsager, på brød eller blandet med kikærtepasta.

Bon appetit!

Skriv et svar